top of page

SPECTACULO INTERESSE 2019


Od neděle 29. 9. do pátku 4. 10. 2019 proběhne 13. ročník mezinárodního loutkářského festivalu. Následující představení se odehrají ve Starém sále.

V pondělí 30. září od 21:00

IDDQD: GOON: Krvavá pomsta! / GOON: Bloody Revenge!

Krvavá komiksová jízda plná krve,komiksový poetiky a jízdních řádů. BANG!

Unikátní loutkové představení vzniklo jako magisterský projekt na Katedře alternativního a loutkového divadla na DAMU. Autoři zvolili takové zpracování, které vychází vstříc nejen dospělému publiku, ale zejména adolescentům. Díky neotřelé kombinaci populárního komiksového námětu, originálních loutek, chytlavých dialogů a bryskního humoru vás tvůrci tohoto autorského představení snadno přesvědčí o tom, že loutkové divadlo není jen pro ty nejmenší diváky, ale že jde s dobou a především vstříc potřebám současného mladého publika.

Tak vezměte své mladší sourozence a přijďte se podívat na to, co se stane, když se Goon krvavě pomstí. Dostane vás to taky!

Inscenace je volně inspirovaná komiksem Goon, který vytvořil Eric Powell. V inscenaci je použitý hudební motiv písně Funny Honey (Chicago musical) a melodie hry PacMan.

music: Ivo Sedláček

set design: Lucie Wildtová, Marie Vařeková, Alžběta Uhlíková, Antonín Týmal, Marek Párek, Aleš Trhlík and othersauthor, cast: Dan Kranich, Antonín Týmal, Jan Strýček

14+ 50 min

česky / czech

V úterý 1. října od 21:00

Zero en conducta, Teatre del Moviment, Rotativa Performing Arts: Trashhhhh! or La Poubelle Plus Belle
Španělsko / Spain

Poubelle je sáček na odpadky, který vždycky snil o tom, že bude hvězdou. Ale jak přelstít svůj osud? Sáček na odpadky je a vždy bude sáčkem na odpadky. Poubelle se v této lehce tragické a velmi komické tragické komedii se svým osudem smíří, aniž by hodil ručník do ringu, jelikož ví, že „pokud ti v životě ujede vlak, ještě pořád můžeš naskočit do příštího kamionu s odpadem“. Mohli bychom říct, že toto představení je rodinným benjamínkem. Svým půlhodinovým trváním (a existuje také patnáctiminutová verze), minimálními technickými prostředky a scénickým prostorem představovaným plochou jediného stolu se společnost vrací k jednoduchosti inscenace Nymio. Kouzla se totiž ukrývají dokonce i ve věcech, které lidé vyhazují.

author, directed by, cast: Julieta Gascón, Putxa10+

30 min

beze slov / nonverbal

Ve středu 2. října od 21:00

Svironi Fantasy Theatre: Mein Kind - The fantastic cabaret of The Dictator´s Mom / Mein Kind – Fantastický kabaret diktátorovy mámy
Izrael / Israel

Fašistická komedie s loutkami,klaunem, stand-upem a písněmi, která vypráví příběh matky, jejímuž synovi je souzeno stát se monstrem!

Inspirováno skutečným dětstvím nejhorších diktátorů 20. století. Michal Svironi představuje publiku vizuálně okouzlující svět fantazie. S velkou originalitou a humorem převádí tragické téma do roviny satiry, která pokládá zásadní otázky o roli rodičů, vzdělání a zodpovědnosti.

Autorkou inscenace je Michal Svironi – dramatička, loutkářka, komediantka a klaun.

Svironi je přední nezávislá divadelnice z Tel Avivu. Za posledních 15 let vystupovala ve 20 zemích po celém světě (v Evropě, na Blízkém východě a v Africe). Její divadelní jazyk je osobitý a přitom humorný a komunikativní a využívá různé žánry.

Michal Svironi vystudovala École Jacques Lecoq na Sorbonně pod vedením klauna Erica Blueta a loutkáře Francoise Lazara. Její divadelní tvorba je neustálým hledáním inovativních způsobů, jak zpodobnit hluboké psychologické procesy a vytvořit z nich divadelní událost.

Její svět je poetický a abstraktní,absurdní a pichlavý. Její vnitřní i venkovní inscenace se vyznačují výrazným zapojením interaktivity a mísením výtvarného umění,cirkusu a loutkářství. Hledejte magii života a jeviště s hlavou v oblacích a nohama na zemi!

written and performed by: Michal Svironi dolls, accessories, and costume: Oksana Ianovitzki & Leonid Elisov low tech: Yuval Kedem original music and artistc collaboration: Ofir Nahari music production and mix: Matan Biton

15+

60 min

anglicky / English

Ve čtvrtek 3. října od 17:00
Dekoltas Handwerk: Séance
Německo / Germany
Interpretace neviditelného

Inscenace Séance je inspirována fiktivním deníkem „Horla“ od Guye de Maupassanta a jejím cílem je prostřednictvím motivických minimalistických scén zobrazovat neviditelné. Ve světle reflektorů se zjevují okamžiky z dávné minulosti a vzpomínky ztracené v šílenství doprovázené zlověstnou hudbou. Hra s rozostřeným světlem a narušeným vnímáním. Séance se v prostoru mezi světlem a stínem snaží zachytit prchavé chybějící cosi.

Séance získala v roce 2015 cenu Fritze Wortelmanna festivalu Fidena a města Bochumi za nejlepší profesionální inscenaci.

Performance, Set Design, Conception: Jan Jedenak Artistic Mentoring: Florian Feisel/ Sound Design: Maximilian Leistikow, Jan Jedenak

10+

20 min

anglicky / English

Od 21:00 proběhne koncert kapely Fekete Seretlek. Více na http://www.dlo-ostrava.cz/festivaly/spectaculo-interesse/


  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page