top of page

Přijďte na premiéru sci-fi Pásmo


Po dvou detektivkách připravuje Stará aréna pro diváky další překvapení. V neděli 11. března bude mít premiéru drama nazvané Pásmo / Kóta 6893. Autorská inscenace Pavla Gejguše je inspirovaná vědeckofantastickou klasikou i zkázou jaderné elektrárny na Ukrajině.

Mladý vědec Kirill přijíždí do vojensky uzavřené oblasti kolem Pásma. Dříve zde probíhala řada výzkumů, ale po úmrtí civilistů i vědců z důvodů ozáření, byla oblast uzavřena. Vzniklo tak jakési bílé místo na mapě. Nyní je dění kolem Pásma drženo pod pokličkou a uzavřeno před vnějším světem. Včetně původních obyvatel, kteří jsou zde drženi.

Kirill chce pro vědecké účely z Pásma získat předmět, kterému se říká skořepina. Musí najít průvodce, který ho do zakázané oblasti vezme, stalkera. Podaří se mu dostat do vnějšího prstence kolem Pásma, kde přežívají poslední obyvatelé, uzavření v karanténě. Poznává jejich děsivé osudy. Stalkeři už jsou všichni mrtví, až na jednoho. Vlastně na jednu. Té hledačce se říká Svatá a je ochotná vzít Kirilla do Pásma výměnou za propustku ven z karantény pro sebe a překupníka Mrchožrouta.

Tak začíná expedice do pozoruhodné oblasti plné zvláštních, nepochopitelných jevů, které jsou často životu nebezpečné. “Příběh je více, než jen o hledání skořepiny. To duše něco hledá. Pásmo i hledání jsou tedy velkým podobenstvím,” upřesňuje autor scénáře a režisér nové inscenace Pavel Gejguš.

Pásmo, tedy zamořený prostor s podivnými jevy i pojem stalker - slídič, hledač - zavedli bratři Strugačtí ve svém románu Piknik u cesty roku 1973. Inspirován knihou natočil film Stalker známý ruský režisér Andrej Tarkovskij.

“Představení Staré arény se nechává inspirovat jak Pásmem, tak stalkery, na základě této inspirace však vznikl nový, původní text. Ten se také opírá o inspiraci událostmi kolem Černobylu a města Pripjať,” dodává režisér.

Novou inscenaci uvede Stará aréna poprvé v neděli 11. března. Na první reprízu mohou diváci zajít hned druhý den, tedy v pondělí 12. Vstupenky se dají koupit v kavárně Staré arény, a také v předprodeji ve službě GoOut.


  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page