top of page

Janáček ´90 - připojte se k happeningu

Přijďte si poslechnout Janáčkovy smyčcové skladby v nezapomenutelné atmosféře Kostela sv. Václava. Poslech hudby bude doprovázen divadelními a tanečními obrazy, inspirovanými životem a dílem skladatele Leoše Janáčka.

ZÁPISNÍK ZMIZELÉHO

hudebně divadelní happening

k 90. výročí úmrtí Leoše Janáčka

28. června 2018

Kostel sv. Václava

19:00

Leoš Janáček

je český hudební skladatel. Většinu svého života byl jako tvůrce opomíjen a jeho dílo bylo nepochopeno soudobou hudební obcí. Snad pro to, že téměř o půl století předběhl vývoj v hudebním světě. Leoš Janáček je autorem několika moderních oper, které vznikly v době, kdy opera ještě podléhala manýrám romantismu. Jeho pokrokové myšlení tedy o několik desítek let předběhlo proud moderny, který později změnil konvence hudebního myšlení.

Po většinu svého života byl respektován jako učitel hudby a sběratel lidových písní. Ale zásadní část jeho díla, pokrokové opery, ve své době zcela narazily a setkaly se s nepochopením, byly dokonce označovány za diletantské. V dnešní době jsou celosvětově známé a uznávané, dobývají jeviště světových scén a patří k dílům, která nestárnou, ale zrají.Jen díky své houževnatosti dokázal Janáček sám obhajovat svůj umělecký názor.

Připomeňme si k poctě výročí tohoto zajímavého rodáka z nedalekých Hukvald, bouřliváka s šedivou kšticí a knírem, skladatele s nelehkým životním osudem.

Divadelně hudební happening s názvem ZÁPISNÍK ZMIZELÉHO připomene Janáčkovu hudbu a také přinese divadelní, pohybové a taneční obrazy inspirované Janáčkovým životem.

Koncept a režie: Pavel Gejguš

Představení se odehraje pouze jednou. Nepropásněte tedy ojedinělou možnost ho shlédnout.

Vstupenky můžete zakoupit na baru kavárny Stará aréna, nebo online.


  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page