top of page

Stará zářila na letošním Ost-ra-varu

Tradiční přehlídka ostravské divadelní tvorby, festival Ost-ra-var, se i letos neobešel bez účasti Staré arény. Jeji repertoár zaujal publikum i kritiky. Ukazuje se tak, že se malé divadlo na Masarykově náměstí stalo neodmyslitelnou součástí kulturní mapy Ostravy a že paktří k souborům s vytříbeným programem.

Foto: Radovan Šťastný, Ostravan.cz

Internetový deník Ostravan zaznamenal, že dnešní divadlo Stará aréna bývá srovnáváno s úspěšnou érou tehdejší Komorní scény Aréna. Stejně jako v 90. letech, i dnes vyvolává zde vznikající tvorba debaty, jako se to stalo letos v případě Prezydenta Krokadýlů:

"Josef Herman přirovnal nejen tuto inscenaci, ale celou produkci Staré arény k tomu, co vídal a prožíval na stejném místě před mnoha lety v provedeních souboru Komorní scény Aréna před odchodem do nového působiště u mostu Miloše Sýkory. 'Stejně jako tehdy, i dnes divadlo hrané na tomto místě patří k tomu nejlepšímu, co letošní Ost-ra-var nabídl.'

Debata, také dost bouřlivá, se točila kolem problému ghett, dětských gangů a současné situace v České republice. Jedna z účastnic semináře pak řekla: 'Zatím se tady ještě války dětských gangů a střílení mezi nimi neodehrává.' Slovo ZATÍM však bylo následně zmíněno jako jedna z hlavních inspirací k uvedení tohoto titulu vůbec," napsal internetový deník.

Dalším želízkem Staré arény v ohni Ost-ra-varu byly Vánoce u Ivanovových. Inscenace, která brzy oslaví první narozeniny, zaujala divadelní kritičku Barboru Etlíkovou:

"Znepokojující účinky inscenace tlumilo estetické potěšení z herectví a zmírňoval ho i všudypřítomný humor, beztak ale pro mne bylo poněkud psychicky náročné tuto krvavě vánoční inscenaci sledovat. Rozhodně ale šlo o umělecky nejvyváženější titul, s nímž jsem se doposud na Os-tra-va-ru setkala," zhodnotila kritička.


  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page